Beli Emas secara Ansuran atau Kutu dari perspektif Islam :Boleh atau Tidak?

Ramai yang keliru bab ini. Termasuklah saya sendiri beberapa tahun yang lepas. Bila sampai satu masa, saya pernah tinggalkan pembelian emas secara ansuran kerana ragu-ragu, sehinggalah saya jumpa jawapan yang saya amat pasti dan yakin sekali ianya harus.

Ramai pihak hanya merujuk kepada fatwa berikut: e-fatwa (Parameter Pelaburan Emas)

Tahukah anda sebenarnya perkara ini ada khilaf ulama, maka janganlah kita memaksa pihak lain mengikut fatwa ini semata-mata begitulah sebaliknya.

Beli emas secara ansuran atau kutu ini dari perspektif Islam, boleh atau tidak?

Wang kertas ada khilaf,ulama’ ada cakap setaraf emas,ada cakap tak.Saya iktikad tak sebab dia susut nilai dan penyusutan nilai wang kertas ini adalah riba’ tersembunyi.

So macam iktikad khilaf asb,ada cakap haram,ada cakap harus.Pilihan masing2,so bila saya iktikad wang kertas tak setaraf emas,maka saya bukan bayar emas dengan emas.

Siapa iktikad setaraf emas dgn wang kertas, maka bila dia berbelanja wang kertas mcm dia belanja emas. Jadi pada yang iktikad tak setaraf emas dgn wang kertas tu, dia tak termasuk dalam syarat jual beli emas dgn emas mesti tunai dan serahan maksimum 3 hari itu.

Siapa iktikad setaraf, dia mesti patuh dgn syarat tunai dan tak lebih 3 hari.Ini berdasarkan pembacaan dan iktikad, mcm biasa, dlm bab khilaf tak boleh paksa2 org ikut kita.

Mcm saya, iktikad saya wang kertas tak setaraf emas dan asb haram, jadi saya buat apa yg saya belajar dan faham, tapi saya tak pernah paksa org ikut saya, sbb saya faham dalam hal khilaf, pilihan masing2. Kita org awam, ulama’ berselisih pendapat berdasarkan ilmu dia, so, kita pilih la ulama’ mana kita nak ikut selagi selari dgn Islam.

Untuk lebih faham,blh tgk video yg ada penjelasan mengenai perkara ini :

Baca: Kisah wanita Kelantan yang biasa beli emas secara kutu atau ansuran

Berminat nak beli emas secara ansuran?

Boleh sertai group Kutu Emas Jutawangold dengan klik di sini,maklumat lanjut ada didokumenkan,tak faham boleh bertanya. Kelebihannya ialah :

  • Fleksibel
  • Mengikut kemampuan peserta
  • Produk boleh dipilih dari produk bajet seperti sekeping gold bar 1gram,dinar,rt 5gram mahupun yang lain
  • Wang akan dikembalikan bila-bila masa jika peserta ingin menarik diri tanpa sebarang caj.

Klik Sini Untuk Sertai kami Sekarang!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge