Berusaha Mencari Rezeki

Kategori : AKIDAH Usuluddin
Tajuk :
Berusaha Mencari Rezeki
Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.”

Riwayat At-Tabrani

Huraian
Pengajaran Hadith:

i) Sesungguhnya Allah S.W.T amat kasih kepada orang yang berusaha atau bekerja mencari rezeki dengan titik peluh sendiri di mana dengan itu dia dapat memenuhi keperluan dan tanggungjawabnya terhadap diri, keluraga dan masyarakat. Malah kedudukannya adalah lebih baik daripada bersikap pemalas dan meminta-minta daripada orang lain.
Ii) Allah telah menetapkan dalam sunnah kehidupan bahawa kejayaan itu adalah hasil daripada kerja tekun dan dedikasi. Inilah antara maksud jihad yang dituntut oleh Islam.
iii) Kita perlu ingat bahawa hanya rezeki yang halal sahaja mesti dicari kerana di situlah letaknya keberkatan dan ganjaran daripada Allah S.W.T. Sedangkan rezeki yang diambil daripada punca yang haram seperti rasuah dan sebagainya, lambat laun akan menimbulkan kecelakaan dan masalah dalam hidup bukan sahaja di dunia malah di akhirat juga.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Ulasan saya :

Mencari rezeki yang halal adalah dituntut di dalam Islam.Kita haruslah berusaha untuk mendapat rezeki dan bukan meminta-minta belas kasihan orang lain.Menggunakan rezeki yang haram seperti rasuah,mencuri dan sebagainya hanya mengundang lebih banyak masalah kerana ia akan menjadi darah daging serta  mempengaruhi kehidupan seseorang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge