Dealer RM20k atau Dealer RM1k ?

(Artikel diedit mengikut perubahan semasa pada Jan 2012 dan terkini diedit pada Jan 2014)

Salam…

Hari ini saya akan mengupas tentang Dealer Public Gold dan Dealer GCP.Bagi yang sudah biasa dengan kedua syarikat ini,mungkin sudah mengenali profil syarikat.Bagi yang masih baru dalam simpanan/pelaburan emas mungkin nama-nama syarikat ini masih terasa janggal kedengaran.Saya telah mengenali syarikat Public Gold sejak tahun 2008 lagi.Menjadi dealer Public Gold(PG) pada tahun 2010.Syarikat GCP pula telah wujud sejak 2009 dan mula meningkat naik sejak tahun 2010.Saya menyertai syarikat GCP ini pada awal Januari 2011.Niat asal hanya ingin membeli Rantai tangan 999,tetapi saya mengambil keputusan yang lebih jauh untuk mendaftar sebagai pengedar yang sah.

Bagi saya yang pernah menyertai kedua-dua syarikat ini,masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri dan mampu menawarkan pilihan kepada pelanggan.Jika saya ditanya produk/syarikat manakah yang lebih baik,saya memilih untuk menceritakan pro dan kontra kedua syarikat ini.Saya juga akan bertanyakan tujuan simpanan/pelaburan atau matlamat bisnes.Saya akan cuba memberi pandangan saya dan membiarkan pelanggan membuat pilihan.

Public Fine Gold International Sdn Bhd (PFGISB)


Gold Crest Pavillion (GCP)


Saya akan cuba memberi serba sedikit maklumat mengenai kedua syarikat ini

Sesuai dibaca oleh bakal dealer/pembeli..

Penubuhan :

PG- sejak tahun 2008

GCP-sejak tahun 2009

Kos Menjadi Dealer :

PG- RM20k

Satu permulaan yang cukup baik.Ini kerana dengan RM20k tersebut anda dapat memiliki stok emas dan memudahkan urusan anda untuk mempromosikan emas.Bercerita dengan orang tentang emas berbanding bercerita sambil menunjukkan produk emas memberikan kesan yang berbeza kepada pembeli.Anda juga boleh memastikan stok anda sentiasa mencukupi dan sentiasa ‘restock’ apabila ada jualan berlaku

GCP-RM1k

GCP menawarkan untuk menjadi dealer dengan modal serendah RM1k.

Pendaftaran sebagai dealer GCP  melayakkan anda menerima perkhidmatan kos penghantaran percuma seumur hidup.Untuk memiliki stok,anda perlu mempunyai modal lain.Sekiranya modal anda tak besar,anda boleh memilih untuk menjadikan beberapa produk sebagai ‘sample’.Contohnya,sekeping gold bar,sekeping dinar dan seutas Rantai Tangan emas 999.Jika ada modal yang lebih besar,gunakan sebaiknya untuk menambah stok.Stok ini juga merupakan aset anda.


Produk :

PG – gold bar 10g,20g,50g 100g dan 250 emas 999.9
Dinar (1,5 dan 10 dinar) emas 916
Silver bar 250g,500g dan 1kg 999.9
Barang kemas emas 916 dan barang kemas jenama i series

GCP- gold bar gcp 1g, 10g,20g,50g dan 100g
Dinar emas 999
RT (rantai tgn ) 5g,10g-50g emas 999
RL (rantai leher) 30g+ – 100g
Pamp Suisse (harga dipaparkan utk dealer sahaja)
Maybe sebab stok kurang.Namun untuk menjual balik Pamp Suisse kepada GCP tak kira di mana anda ,memang boleh.Asalkan emas boleh dijual kepada GCP kerana ia menawarkan harga tertinggi untuk emas terpakai.


Ganjaran Syarikat:

PG – 3 lapis : Dealer(D),Priority Dealer(PD) dan Master Dealer(MD).PD mendapat 0.5% dari Dealer  (D) yang ditaja,manakala MD mendapat 0.5% dari Priority Dealer ( PD) dan 1% dri Dealer (D)

GCP- 1 lapis :introducer dapat rm100 ‘dealer get dealer’ komisen dan rm1/gram bagi setiap pembelian emas 999.9 dealer di bawahnya.Jika dalam 1 bulan mendapat 10 orang dealer atau lebih akan mendapat lagi ganjaran lain dari syarikat iaitu tambahan RM100 bagi setiap dealer baru yang menyertainya.

Target Jualan :

PG -Tiada target jualan kerana PG bukanlah syarikat MLM.Bagi yang inginkan insentif sebagai Master Dealer boleh berusaha untuk mencapai target Sales RM500k dalam masa setahun dan layak menikmati komisen 2%.Bagi Normal Dealer yang mendaftar dealer dengan bermodalkan RM20k,anda layak mengumpul sales untuk menjadi Priority Dealer dan boleh dapat komisen 1.5%.Target sales hanya jika anda ingin nama anda kekal di website Public Gold,jika tiada sales sekalipun,walaupun nama digugurkan dari web,anda tetap dealer rasmi Public Gold.Tiada nama di web PG bukanlah masalah besar kerana ramai yang berjaya majoritinya hasil usaha mereka sendiri,anda juga boleh cipta blog anda sendiri.

GCP- Tiada


Harga produk :

PG- harga  yang dipaparkan di web adalah harga pelanggan.Harga dealer 1%-2% dari hrga tersebut.Gold bar dan silver ada caj pengangkutan (untuk kawasan luar Penang).RM10 untuk gold bar 20g,RM20 – gold bar 50g dan rm30 -gold bar 100g.Tiada caj pengangkutan untuk dinar.Ringkasan:dealer perlu  bayar full ikut harga web, pengurangan 1-2% akan diberi dalam bentuk komisyen sebulan sekali.


GCP- harga yang dipaparkan di web adalah harga pelanggan.Harga dealer akan dpt di login oleh dealer berdaftar.Harga dealer kurang 5%-8% dari harga pelanggan.Ringkasan :
dealer tidak perlu bayar full ikut harga web. Sebaliknya bayar jumlah yang telah  ditolak 5-10% dari harga web (hanya dealer boleh login untuk melihat harga dealer).Ini bermakna anda akan terus mendapat keuntungan runcit.


Perkhidmatan:

PG- Produk boleh ditempah 24 jam 7 hari seminggu.Harus lock harga dan harga produk berubah 20 minit sekali berkadaran dengan harga spot gold.

Bagi pelanggan yang ingin membeli produk Public Gold,anda boleh menghubungi dealer untuk memudahkan urusan anda.Jika anda mengambil keputusan untuk terus pergi ke cawangan mengambil emas,anda harus menunggu juga dan jika anda tidak mempunyai ‘introducer’,di borang tersebut ‘staff ‘ akan isikan pihak syarikat sebagai ‘introducer’.Maka pilihan yang ada ialah pilihlah seorang introducer dan sebaiknya maklumkan kepadanya agar dapat membantu anda.Contoh,anda boleh letakkan MD Jutawangold- Mohd Selodi bin Md Ghazali ,kod agen A1105 sebagai introducer ataupun mana-mana dealer di bawah rangkaian Jutawangold.


Urusan menjadi dealer atau membeli boleh dilakukan melalui sms,web,dan email.

GCP- Produk boleh ditempah 24 jam 7 hari seminggu.Harga diupdate 2 kali sehari iaitu pada pukul 10am dan 6pm.Anda harus membeli produk melalui dealer.Jika anda tidak mempunyai ‘introducer’ pihak syarikat akan meminta anda mencari ‘introducer’ yang terdekat dengan kawasan anda atau yang anda kenali secara online.Isikan nama dan kod agen mereka semasa mengisi borang pendaftaran di web GCP.

Urusan menjadi dealer harus melalui web  dan pembelian boleh melalui tempahan telefon dan online di web.


Serahan produk :

PG- perlu ambil sendiri di cawangan-cawangan yang ada mengikut tarikh yang ditetapkan.Namun bagi pelanggan yang membeli dengan dealer,urusan anda menjadi mudah kerana tidak perlu berurusan dengan cawangan.


GCP- membuat penghantaran produk yang ditempah  by kurier,terus sampai ke rumah dealer .Kehilangan produk ditanggung oleh syarikat.Haruslah membuat laporan polis.
Menyediakan modal untuk belian balik dari pelanggan.Ini memberi kelebihan kepada dealer untuk membeli emas terpakai dari pelanggan walaupun tiada modal dan mendapat keuntungan.GCP juga menawarkan perkhidmatan menghantar produk terus kepada pelanggan,namun kehilangan tidak dijamin.Dealer harus menandatangani surat akuan akan bertanggungjawab dengan kehilangan barang kepada pelanggan.


Komisen:

PG- 1%- 2% (ikut level dealer) dari harga web.Dibayar sebulan sekali,biasanya 20hb setiap bulan.Dealer tak dapat memberi ‘less’ yang banyak kepada pelanggan  kerana mereka tak untung banyak tapi dealer still boleh untung jika menyusun strategi yang mantap.Semua ini boleh dipelajari dari introducer yang boleh membimbing anda.Pastikan anda tidak tersalah pilih. introducer.

GCP- Mendapat kelebihan membeli dengan harga dealer iaitu  5%-8% dari harga yang dipaparkan  di web.Ini menyebabkan dealer boleh memberi ‘less’ kepada pelanggan dan ada juga yang mengikut harga web.Ini tidak boleh dipertikaikan kerana dealer mengeluarkan modal untuk menjadi dealer dan jika anda ingin membeli produk dengan harga lebih murah,anda boleh hubungi saya untuk menjadi dealer.

 

Spread produk :
Spread adalah beza harga jual(we sell)  dan harga beli (we buy)


PG – 5%-6%.Beli balik dengan harga yang lebih tinggi.Sesuai utk tujuan pelaburan dan simpanan pun sesuai.

GCP -Spread lebih besar.Kalau nak untung,perlu simpan lebih lama.Sesuai sebagai simpanan jangka masa panjang.
Inisiatif dealer,ada yang kecikkan spread dengan cara memberi diskaun kepada pelanggan(bergantung kpd dealer),dengan ini harganya tidak jauh beza dgn produk PG.Semasa beli balik pun,boleh ambil dengan harga yang lebih tinggi terutamanya kepada pelanggan setia anda.

Prosedur membeli produk :

PG-jika melalui dealer,amat mudah.Jika ambil sendiri di cawangan,anda harus mengikut step : order (melalui dealer pun boleh)> terima sales order > bank in bayaran > email atau fax >maklumkan ke HQ Penang dan maklumkan ingin ambil produk di mana> tel ke cawangan untuk mengetahui bila boleh ambil stok >sehari sebelum ambil stok,hubungi cawangan dahulu untuk mereka membuat persediaan dan memaklumkan anda jika stok habis pada hari tersebut.

GCP- perlu membeli melalui dealer.Jika dealer tidak mempunyai stok,dealer harus membuat tempahan.Jika mengambil terus di cawangan,boleh dapat segera,manakala melalui kurier mengambil masa 5-7 hari dan jika bernasib baik tak sampai 2 hari.

Jualan balik (buyback)

PG- sebagai pembeli,pilihan yang ada :

– Jual semula kepada agen,end user ataupun pihak syarikat sendiri.Anda boleh terus ke cawangan terdekat dan mereka akan kira ikut harga sewaktu anda berurusan.Cara lain,anda boleh lock price harga we buy tetapi haruslah bawa produk ke cawangan dalam masa 24 jam,jika tidak nama anda akan blacklist.Bayaran akan dibuat terus ke akaun anda dalam tempoh 24-48jam.Jika inginkan wang segera bolehla berurusan dengan dealer kerana dapat tunai on the spot.

Dealer-boleh jual kepada pelanggan,rakan dealer yang ingin tambah stok atau restock produk mereka.Dealer juga boleh jual kepada pihak syarikat dan layak mendapat komisen sebanyak 0.5%.

GCP – pembeli :

Sama macam anda hendak jual produk PG,bezanya anda harus ke Nilai,Negeri Sembilan iaitu ofis utama GCP untuk menjual.Anda boleh hantar produk tersebut melalui kurier namun risiko ditanggung sendiri.Oleh itu anda boleh menjual kepada dealer.

Dealer GCP- boleh jual kepada pelanggan,dealer lain yang ingin tambah stok atau restock atau syarikat.Harga belian semula dealer adalah lebih tinggi berbanding pelanggan.

Kesimpulannya,sebagai pembeli anda boleh membuat pilihan yang terbaik setelah mempertimbangkan perkara yang telah dibincangkan di atas dan sesuaikan dengan matlamat simpanan/pelaburan anda.Jika anda ingin menjadi peniaga pun,kedua syarikat ini menawarkan peluang yang baik untuk anda menambahkan pendapatan sampingan.Namun,ilmu tentang emas haruslah mantap supaya anda mampu memberikan penerangan yang jelas kepada pembeli.

Terkini :Sejak 2012,kami hanya fokus kepada GCP sahaja,segala urusan berkaitan dengan Public Gold tidak lagi diuruskan oleh kami.

 

3 thoughts on “Dealer RM20k atau Dealer RM1k ?

  1. Salam,

    Saya nak tanya pendapat anda, kalau saya ada wang sebanyak RM20 ribu dan saya ingin membeli emas sebagai simpanan masa depan untuk anak-2, mana yang bagus saya ambil? dari PG atau GCP?

    Terima kasih.

    • salam..

      sbnrnya beli produk mana2 sama ada PG atau GCP ok je..puan blh pelbagaikan bar dri PG,dinar PG dan GCP dan pelbagaikan dgn produk brg kemas RT 999 atau i-series dri PG (pelbagaikan sbb klu terdesak..blh pajak brg kemas di ar rahnu)

      pilihan lain..blh jugak rm20k tu..puan beli dri PG..dan register sbgi dealer..sng puan tmbh stok pd masa akan dtg ,selain blh dpt pengurangan harga..mana tau tergerak hati nk menyimpan smbil meniaga..

Leave a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge