Genneva dah sah haram..next: skim emas VGMC,ECMC & RGCX ?

Khas untuk mereka yang menunggu fatwa baru nak percaya..

Dulu admin dah siarkan artikel ni,ramai yang marah-marah,katanya admin dengki dengan Genneva la dan sebagainya.Tapi ada juga pembaca yang memang dah tau tentang sejarah syarikat ini.Yang pertama dulu pun masih kena freeze dengan BNM,pastu mereka tukar nama company sikit dengan tambah perkataan “syariah” untuk memperdaya umat Islam.

Terkini dah keluar pun fatwa yang membuktikan skim Syarikat Genneva Malaysia memang tidak sah.Agak menyedihkan sangat ramai umat Islam yang terlibat.Admin dah pernah jelaskan modus operandinya melalui siaran artikel ini dahulu,boleh rujuk jika ingin tahu : http://jutawangold.com/artikel/adakah-genneva-dan-pageantry-gold-scam.html

Fatwa: Pelaburan emas Genneva Malaysia tak sah

Profesor Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin
Abdul Shukor Husin

KUALA LUMPUR – Transaksi jual beli dan pelaburan emas Syarikat Genneva Malaysia Sdn Bhd didapati tidak mematuhi sepenuhnya peraturan hukum syarak dan undang-undang negara. Ini disahkan oleh Pengerusi Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Prof Emeritus Tan Sri Abdul Shukor Husin dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini hari ini. Beliau berkata, muzakarah tiga hari majlis itu bermula Rabu lepas meneliti  laporan dan hasil siasatan Bank Negara Malaysia terhadap operasi jual beli dan pelaburan emas syarikat itu.

Katanya, operasi syarikat tersebut didapati tidak mematuhi sepenuhnya Parameter Pelaburan Emas seperti diperakukan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa

Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke 96 yang diadakan pada 13 hingga 15 Jun lepas.

Kenyataan itu menasihatkan umat Islam tidak melibatkan diri dalam aktiviti atau transaksi jual beli dan pelaburan emas oleh mana-mana pihak, sama ada syarikat di dalam negara atau luar negara yang bertentangan dengan prinsip jual beli emas seperti yang digariskan oleh syarak dan undang-undang negara.

Abdul Shukor berkata, transaksi jual beli mestilah memenuhi semua rukun jual beli yang digariskan hukum syarak, dan sesuatu transaksi dikira tidak sah sekiranya tidak memenuhi salah satu rukun jual beli.

Beliau berkata transaksi juga hendaklah bebas daripada unsur-unsur riba, perjudian, gharar yang berlebihan dan kezaliman. – Bernama

Syarikat scam yang lain ialah VGMC ,ECMC dan RGCX
Tentang VGMC boleh refer sini :


Berikut ialah pendedahan tentang RGCX,terima kasih buat sahabat saya Haniz Zerstoren.Saya hanya membantu menyebarkannya agar lebih ramai yang sedar apa yang dilakukan ini betul atau tak betul.

 

” Harap tkde lg org diperbodoh2kan oleh agen parasit2 skim cepat lingkup RGCX ini.Lihat marketing plan mrka,dr MP ini pun kita sepatutnya dah blh menilai samada ini emas dlm bentuk saham ataupun skim cepat lingkup.Anda tentu biasa melihat MP spt ini yg biasa digunakan dlm binary/hybrid system yg adik-beradik sepupu sepapat jg dgn skim cepat kaya.Dlm dunia saham sebenar,tkde MP(marketing plan) mcm ni.Anda beli saham yg hari pertama diniagakan disebut IPO,pd hari ke-2,ke-3 dan seterusnya sdh disebut ‘shares atau stocks’,anda beli time harga murah dan tunggu harga saham naik melambung,call broker yg uruskan dan terus jual.Situ lah untungnya saham ni.Ada sesapa beli saham FGVHB yg baru diapungkan bln lps,anda dpt bawa 10 org….FGVHB bagi anda bonus sponsoring,bonus pairing,bonus recruiting?Tkde coz MP dibwh ini tiada dlm dunia saham,yg ada MP mcm ni cuma SKIM CEPAT KAYA shja.Antara VGMC,ECMC dan RGCX ni,ketiga2 modus operandi sama shja tp yg paling lahabau antara 3 ni ialah RGCX coz RGCX ni company 1st yg berani mempermain2kan,melacurkan agama demi kepentingan duniawi.Mrka inilah makhluk terkutuk dlm agama sama dgn ‘ulama su’ dan jg 30 Dajjal kecil.Berani mrka mendakwa SHARIAH ACCOUNT,TRADING 4 MUSLIM,NO RIBA.Inilah anak2 yahudi yg ibubapanya islam sanggup memperalatkan agama demi mengejar ‘RM’!Mrka terlibat dlm PREFERENCE SHARES/STOCKS(saham keutamaan).Mrka claim “NO RIBA”.Apakah diaorg tk tau Majlis Fiqh Antarabangsa,Dallah Al-Barakah dan Majlis Fatwa Eropah memfatwakan pembelian saham keutamaan adalah haram.Antara ciri yang menjadikannya haram adalah kerana:–
{a}ia mempunyai unsur jaminan modal. {b}pulangan yang terjamin;biasanya jika tiba-tiba satu bulan tiada sebarang keuntungan boleh dibahagikan oleh syarikat,pihak pemegang saham keutamaan tetap akan dibayar juga secara terkumpul (cumulative).Ini bermakna semua pemegang saham jenis ini dijamin keuntungannya.Ini jelas bertentangan dengan hukum Shariah. {c}Mendapat keutamaan untuk diberikan pembayaran di ketika pembahagian keuntungan dan ‘liquidation’.Malah jika syarikat menghadapai masalah dan ditutup sekalipun,pemegang saham ini akan mendapat kembali nilai awal sahamnya tanpa sebarang kerugian.(Al-Muamalat Al-Maliah al-Mu’asiroh,Dr Uthman Syabir,hlmn 205 ). Wlupun mrka tkde kena mengena dgn dunia saham,sy bangkitkan hukum diatas ini coz mrka sndr yg claim RGCX sebuah company yg menjaja ‘preference shares’.Lagu mana lg mrka nk guna make-up skim haram ni mnjadi skim halal?Seekor babi itu,lapah kulit dia,buang sgla bulu,cabut semua gigi lps tu lakukan plastic surgery,make-up lah dgn apa bahan kosmetik sekalipun,(nak hilangkan hukum asalnya ler kunun).Hukum dasarnya babi itu tetap haram.Kini ada pakar shariah yahudi dlm RGCX cuba nak lakukan apa yg sy katakan pd seekor babi ini tadi.Inilah ragam manusia dlm RGCX! ”

- Haniz Zerstoren
Emas metal (logam) atau emas mental menjadi pilihan anda?
Belilah emas dengan ilmu (yang betul)

64 thoughts on “Genneva dah sah haram..next: skim emas VGMC,ECMC & RGCX ?

  1. Salam….memang si Haniz ni hanya cakap sedap mulut sendiri tanpa tahu detail ttg RGCX….memang cetek informasi…selidik dulu sebelum beri komen…jangan perbodohkan diri sendiri…RGCX adalah broker forex yang mana sediakan platform utk trader bertrading dalam akaun forex dan akaun spot gold….mana ada beli saham2 mcm didakwa…mengenai akaun Islamic plak pihak syarikat RGCX telah menawarkan akaun trading forex dan spot gold tanpa cas swap (rollover charge)(atau dikenali riba’) seperti mana dikenakan dlm akaun forex di company lain…..so,akaun trading dan saham x boleh beza ke???cuma RGCX offer dalam spot gold akaun akan diberikan dividen dlm unit igold berdasarkan jumlah dana yg ditradekan…bukannya emas fizikal…dan perlu ditukarkan mengikut harga pasaran emas semasa…..kalo la RGCX ni scam,ingat senang ke boleh kuar newspaper di Singapore…sendiri boleh nilai…wassalam….

    • Sblm nak perbodohkan org,perbodohkan diri sndr tu dulu.woi lahabau,sblm nak claim RGCX ni ada terlibat dlm forex atau Gold ETF,cuba bgkan dulu bukti kat mana RGCX ni di listing.Ko bangang ke apa…apa benda yg berkait dgn GOLD ada adab jual belinya bahalol.Jgn ikut yahudi,klu bangang dlm agama,pg cukupkan dulu pengetahuan tu sblm nak bersilat dlm ni.

        • mmg lah tk guno duit omak den bahalol…tp kau tu merosakkan duit org lain.sampah masyarakat boto la kau ni

    • Utk ko yg BAHALAOL,BANGANG,TOLOL TEGAR ni,dlm hukum Fiqh Muamalat,pertukaran matawang perlu dibuat dlm 1 majlis.Ko bg not rupiah,mau not USD…urusniaga kluar aje dr premis money changer tu dah riba BONGOK woi.Skrg dlm RGCX apa method yg ko guna.Jgn ko tgok riba tu dr segi charge yg dikenakan shja.Itu menunjukkan ko ni seorg yg BANGANG!.Dan 1 lg dlm hukum Fiqh Muamalat,sebarang pelaburan yg tlh ditetapkan keuntungannya…labur USD150 dpt sekian %,ini pun dah jatuh riba BAHALOL!.Sbb tu sblm melabur,cukupkan ilmu didada tu dulu semoga kEBANGANGAN ko tk terserlah.

      • haniz, ko org melayu ke?ko org islam ke?ko ckp mcm pandai bab agama.tp sedihnya cara penyampaian ko agak kurang sesuai.kalau nk nasihat org tunjukkan la cara beradab.ok.cara ko komen seolah2 ada unsur dengki.aku dah siasat RGCX, dia tawarkan akaun EGTA exclusive Gold Akaun.Dividennya tidak tetap 10-15%.Ada ke saving akaun mana2 yg tak janji keuntungan?bgtau aku.yg aku fahamla..jgn dimaklumkan dividen itu tetap nilainya.aku telah hubungi syarikat berkenaan dan jika nak tukar duit ke emas pun company boleh bagi.so logiknya xkan nak g oversea n g tukar emas yg sikitje.senang cerita nk join ko join.xnk join senyap ok.jgnla dok mengata org ni yahudi org ni lahabau.kita org islam xpatut ckp mcm tu.kita kena ingat mungkin dia xbetul hari ini, tp dia akan jd lebih dari kita pada masa depan.wassalam

        • ttg cara penyampaian tu..ada masa mmg kt kena guna cara beradab..tp ada msa..dan sesetengah org..tk sesuai cara lembut..kena cara yg agak kasar,bru tersentap dan mmbuatkan dia terfikir byk kali apa yg dia sdg buat

        • kau ponah dongar tak dlm agamo ni caro nasihatkan org ado tigo jonis…dongan tangan,dgn mulut,dgn hati.Jadi apo yg kau fhmkn?

        • kau tk payah lah nk berckp psl islam…melacurkan islam lg kau nak berckp psl islam.hadoi melayu sampah masyarakat boto korang ni.

          • cakap agama pandai tapi tak ikut apa yang di nyatakan dlm al-quran.buka surah an-nahly ayat 125.Fahamkan.

    • rasa anda ni lah katak bwh tempurung yg tk prnh tau real investment diluar.Bgtau,jgn jd tolol lah mangkuk.Semua yg main trading gold online semua dpt dgn harga spot.knpa dgn RGCX ko kena tmbh lbh dr Usd9-10?Duit tu lah yg dirolling sbnrnya.apa lah bengap nak mampos ko ni.

  2. sepertinya saudara Haniz Zerstoren hanya seorang yang tidak bijak dan terkesan menyebarkan fitnah dan tidak bisa melihat suatu hal dengan jelas…

    Alasan saya adalah:

    1.) RGCX tidak menawarkan saham, RGCX sama seperti perusahaan broker lainnya, yaitu anda deposit uang untuk anda melakukan trading. (bukan membeli saham seperti VGMC dan ECMC)

    2.) istilah “Islamic Account” dalam trading forex adalah tidak ada SWAP/overnight (BUNGA/interest harian) yang dikenakan kepada open position yang melewati satu hari. Tidak hanya broker RGCX, tapi semua broker forex lain menggunakan istilah ini untuk account yang tidak dikenakan BUNGA/interest, hal ini dikarenakan orang muslim menganggap bahwa BUNGA/Interest itu hukumnya haram. Jadi bagi ummat muslim yang ingin melakukan trading forex tanpa Bunga/interest boleh menggunakan “Islamic Account” (Account tanpa Swap atau overnight interest).

    Maaf jika ada kata-kata saya yang tidak berkenan… salam.

    • Sblm nak bercerita psl FOREX,kau tau tak apa makna FOREX tu?Jgn jadi bangang forex dgn commodity tu dua instrumen pelaburan yg berbeza.jgn main suka2 sebut forex…kau nak bercerita psl forex,tp ko punya based gold virtual.apa ke bodoh benar ko ni.Nama pun dah foreign exchange tkde kena mengena dgn gold virtual bahalol woi.Klu ko terlibat dgn forex…minta tepek international brokerage license kat sini.Aku bg ko peluang utk ltkkn lesen tu.Klu ko tk mampu…jgn cuba2 nak jual nama forex atau commodity exchange dlm skim cepat kaya ni bahalol.

      • nk tgk lesen??? jom jumpa table talk…ckp je kat mana…masa…kita explain bg ko paham…

        • Yg Panama tu registration company lah mangkuk.Kau ni apo bangang sgt registration company dgn lesen pembrokeran pun tk kona.

        • Aku cabar kau…sediakan Rm20,000…ikut aku jmpa BNM dgn SC.Klu BNM dgn SC kata RGCX ni legal…aku rela serahkan Rm20,000 kpd kau.Tp klu BNM dgn SC kata RGCX ni Illegal…Rm20,000 kau jd hakmilik aku plak.Ada berani ka!!!!

          • InstaForex, FXCM, Trading Point dan yang seumpanya, adakah semua tu Legal??!!!…Baca dan fahamkan betul2 yer bro,nie statement BNM, boleh cari @ search lah kat mana2
            “BNM tidak mengeluarkan sebarang lesen utk bermain pertukaran asing.BNM hanya menetapkan HANYA bank2 shj yg dibenarkan. PELABUR INDIVIDU pula MASIH DIBENARKAN BERMAIN JIKA SYARIKAT TERSEBUT TIDAK BERTAPAK DI DALAM NEGARA. Bagaimanapun mereka tidak dilindungi oleh undang2 Malaysia sekiranya ditipu kerana ia diluar bidang kuasa BNM.Dengan kata lain main atas risiko sendiri”
            So kesimpulannya klu u rasa risiko, tipu u jgn joint, tapi janganlah berhasad dengki dgn mereka yg nak main..kan dah kata risiko diaorng dah tahu..

  3. utk kau diaorg yg bahalol tegar ni…cuba kau bgtau platform forex dan gold online trading mana yg ada bg bonus direct sponsor,pairing tu.woii bangang,dlm forex atau gold online trading…tkde bonus2 tu de mangkuk woi.yg ada bonus2 mcm tu skim cepat kaya aje.sbb tu sbb nak trading…carilah ilmu bnyk2 dulu tkde lah bangang sgt main trade buta mcm korang yg mmg bangang tegar ni.

    • tu la…kecik2 xnak sekolah…tu la plan marketing…sikit pun xrugi…ko dulu sah2 MLM punya org….LUXOR???HPA??? penapis air mana ko jual???klu ko dpt tarik ahli…dpt la ko komisen…ko xnk cari lantak ko la…tu la melayu yg hidup mundur zaman 60an…baru tau pasal internet…

      • MLM kepalo ayah kau.org bangang mcm kau ni blh dibangang2kan oleh RGCX ni.dasar melayu tk guno…parasit dlm masyarakat.

      • Buek kau yg bangang mcm lombu ni…lombu pun tk bangang mcm kau…sblm nak melabur check lah dulu sapo mangkuk ayun bernamo Gerasimo Samudio ni mangkuk woi.Buek melayu2 dungu mcm kau ni…mangkuk ayun ni proxy skim2 piramid di Panama tu.Kau tgok lah brpo ratus sykt yg guno namo dio bahalol

        http://ohuiginn.net/panama/person/GERASIMO%20SAMUDIO

  4. saya rasa terpanggil untuk membaca seluruh komen.tahniah atas info kedua2 pihak.buat saya berfikir sejenak.walaupun cara hujah penuh dgn makian dr admin tp masih okey…hahahaha…teruskan berkarya der…

    • ish ish..tk baik fitnah admin..cer copy tang mana admin (cikgusimple) ni maki ek?adakah yg dimksdkan tu HZ..klu beliau..sy setuju jer..rmi org,nk kena guna cara tersentap mcm tu..bru nk sdr..itu adalah salah satu cara dia ..dia baik jer sbnrnya…rugi siapa tk kenal dia..byk dh ilmu dia kongsi dgn rmi org..

      • Cikgu nanti masukkan skli link terbaru yg ada ketiga-tiga nama company yg diaorg agung-agungkan sgt dr BNM tu hehehehe

          • Bro, tapi yang peliknya kan InstaForex yg dah 5 tahun pun masuk senarai yg ke32..lagi ajaib Liberty Reserved yg dah 13 tahun pun masuk senarai yg ke41..lain kali bro baca dulu apa yg ditulis oleh BNM, “Senarai ini HANYA bertujuan sebagai PANDUAN kepada orang ramai berdasarkan maklumat dan pertanyaan yang diterima”…

    • Tapi masih ramai yg belum sedar. Hambo ni x pandai sgt. Cuma berdasar fakta & logik akal yg Allah kurniakan.

      Janganlah menyusahkan diri & org lain.

  5. dah tngok senarai dari BNM tu….thanks. tekejut besar juga beklambak dlm senarai yg x d luluskan oleh BNM. nak tnya..kenapa libertyreserve ada dlm tu ek… itukan bank digital di luar sana.. dok tcari-cari juga ttg penglibatan bank ini dlm forex tapi tak jumpa pun….
    mohon fakta yg lebih jelas tentang LR ni….k

  6. rgcx adalah company penipu yg menipu orang dengan janji palsu.Ia adalah scheme ponzi.Pengasasnya adalah seorang penipu yang bergelar dato yang dibeli dari negeri indonesia.Kenapa orang percaya kat penipu besar ini.jikalau meletop orang ramai tidak akan dapat duit kembali kerana rgcx tidak mempunyai office di kl. Boleh kah kamu saman dia di panama.Yg terjebat adalah ejen ejen bodoh yg dijanjikan pulangan 10percent dari investment yg dibawa masuk.Kerana kamu yan terima wang.Pengasasnya dato sontoloyo bersenang lenang dgn duit kamu walhal kamu yg harus menjawab kepada orang.Seperti speedline pengasasnya hidup mewah selepas menipu orang.Di panama office pun tak wujud.Ceo hanya pelakon.Apabila wang sampai berjuta di kumpul pengasasnya dato sontoloya akan cabut lari dan yang terlopong adalah investor yg telah melabur.Kalau ada yg cakap dapat untung itu semua teknik mereka sendiri.Cubalah hubungi hotline BNM dan tanya atau membuat report terhadap rgcx kalau BNM lulus sudah tentu pelabur tak akan susah hati.Sudahlah kita ditipu oleh awang hitam ini kita akan ditipu oleh orang yang bergelar dato sontoloyo.Sedarlah kemewahan yang ada hanyalah mainanan dan wang kamu juga akan terbakar.Jangan terlambat.

  7. terimakasih kepada hanis kerana dia adalah yang benar mahu menolong.Wahai pelabur ingat seperti speedline bagaimana ia bermula.Yg dah labur buatlah report sebelum terlambat di BNM jikalau rgcx itu betul sudah tentu anda akan rasa lega dgn laburan kamu.ini adalah cara yang terselamat.

  8. Harap moderator dapat menyebar kepada semua orang tentang penipu besar rgcx dengan pengasasnya yg berjanji pulangan yg tak masuk akal.Tidak ada syarikat atau bank boleh janji apa yang rgcx janji.Gila tetapi jangan khuathir kawan kawan ada info tentang pengasasnya dan semua butiran.Jikalau meletop semua butiran akan disebarkan.

  9. salam , siapa pengasas RGCX yang bergelar dato tu? bongkar le sekarang ,apa tunggu lagi, bertindak sekarang bro….

  10. Jangan jadi seperti katak bawah tempurung,, RGCX adalah satu sykt broker forex,,,pengasas RGCX bukannya org malaysia bro,,,,,,selidik dahulu dan tahu tentang profail sykt RGCX,, jgn jadi bodoh sombong,,,,itulah kalau dok rumah selalu tutup pintu,,,,,,,,

      • Semua kita tau itu adalah SKIM cepat kaya.. jadi buat cepat2.. bok kuaq la cepat2… then buat plak yang lain.. DRPD dok komen sana , komen sinin.. buat apa yang patut.. Kalo berani nak buat sendiri tanggung RISIKO.. kalo tak berani tanggung RISIKO jangan buat simple kan? Apa pun doa pada YANG ESA supaya dielakkan dari ditimpa bencana…

  11. Kalau nak comment bacalah comment dah tertera.Rgcx bukan forex broker punya company.Kan hanis dah kasi info bodoh betol bangang.Itulah apabila dah dibodoh kan oleh parasit rgcx inilah terjadi.Genevva dah sah haram dah kena raid.Kalau tak tahu baca jgn bagi comment.Memang katak bawa tempurung

  12. Assalammualaikum..haniz,sebenarnya saya berminat pasal pelaburan vgmc nie sebab ramai yg dah masuk (pak haji,usatazah dan rakan ofis) tetapi saya masih lagi meneliti adakah ia halal dari hukum islam kita,maaf lah kerana saya memang cetek sgt ilmu pasal pelaburan2 yg ada ni dan ilmu agama saya pun x tinggi..saya ada baca satu blog,saudara nie ahli vgmc..bila saya baca blog dia, saya hampir yakin vgmc dpt membantu ekonomi keluarga saya dgn siap video konsep pelaburan islam yg dipaparkannya..tetapi disini berbeza pula pendapat haniz..saya ingin mencari kebenaran dlm konsep islam bukan ianya blaklist oleh bnm ker @ seangkatan dgnnya..kalau sudi, haniz boleh terangkan sikit @ bagi pandangan tentang vgmc yg dipaparkan di blognya http://juaraemastulen.blogspot.com/

    kalau nak bercerita secara private boleh email saya di blurry_oz@yahoo.com
    harap dpt membantu saya yg ingin mengetahui..

  13. ni cerita pasal vgmc

    http://forums.cariemas.com/showthread.php?t=6014

    pasal sistem ni, yg aku x puas hati
    1) sistem piramid, cari orang nak tambah untung, – klu 10% tu memang x logik,
    contoh: klu sume orang kat mesia dah join, sampai dah xde org nak join, pastu apa akan jadi?? adakah company akan terus bagi dividen selamanya..???
    2) kenapa broker forex biasa x offer macam yg dioffer oleh syarikat rgcx klu betul, diorang pun bleh buat per.. dorang lagi lama jadi broker…
    3) memang rgcx xde lesen broker forex, ECN
    4) klu tengok kenapa x diwar warkan kat dunia, aku tengok org mesia ngan indon jer dok masuk – nape x mula di london, dorang lagi banyak duit, atau US ker..
    5) CEO ni bukan beragama Islam -dia ni ntah yahudi nak rosakkan org islam, nak suruh org islam cepat mati

  14. HI-O bila nak haramkan? dah ramai jadi mangsa… dah ramai tak balik modal, seperti kawan2 saya…

    p/s:jual pisang goreng jerr dah tentu 100% halal

  15. saya ada bagitau saudara rapat saya pasal rgcx dalam paper 31 july lepas ada keluarkan list syarikat pelaburan tidak sah dari BNM tapi saudara saya agak degil dia bilang itu cerita lama sekarang sudah ok susah betul saya nak yakinkan dia kasihan dia banyak guna duit termasuk duit simpanan orangtua, boleh kawan2 bagi saya sedikit bantuan berupa fakta terbaru yang boleh saya gunakan untuk sedarkan dia.

    yang mengharapkan bantuan

    • Suruh dia withdraw atau unsubscribe.Kawan saya dah 4 bulan tak dapat duit dia balik.Saya pasti tentu dia tak akan dapat duit dia balik.Ataupun buat report diBNM.Alasan mereka web downlah,alasan lain rgcx tengah kemaskinikan bank arrangementlah.Yang terakhir system lockdown.Bila ambil duit kenapa tak bank in terus ke company account rgcx di panama.Kenapa perlu bagi kepada upline?Bila withdraw pula kena ttlah,transfer ke accountlah dan kena verify account.Ini semua alasan co skim cepat kaya.Yang untung kepala no 1 .Dia yang untung besar.

  16. Orang yg malas dan tamak akn tetap tertarik pd scam2 spt VGMC, RGCX…..apa pun hujah kita tak laku asalkan mrk ada peluang utk buat duit.

  17. hahaha,bisness alam maya,kejap lg org melayu makan taik la,tgk cina,mana ada bro buat bisness mcm ni,depa ada kdai,xperlu cr orang(piramid)..rgcx,vgmc,ecmc & seangkatan dgn nya smua sama bro,

    • Betul, setuju. Mulanya tak tahan jugak baca perkataan2 bodoh bahalul tu. Tapi bila baca komen2 yang memang bodoh dan bahalul, mmg patut le Haniz cakap macam tu. Salute you haniz. I know you are so knowledgable. Keep on revealing the truth. Let our people open their eyes!

  18. tepuk dada tanya selera….apa-apa pun ‘lu fikir lah sendiri’ tapi dania dah dapat pulangan balik di RGCX…labur 100K…legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  19. jgn gaduh… investment is high risk bisnes, kalau masuk kena sanggup tanggung risiko kerugian.. sebenarnya dlm dunia tidak ada satu pun stock market investment yg telus… komoditi, forex, bursa saham all of them r cheating people who do not now how to play…
    the main prinsip of them is…. ‘ sell when overbought, buy when oversold ‘ prinsip ini d gunakan agar mereka tidak over paid kepada pelabur yg win.. signal chat boleh berubah bila bila – bila masa… so kalau nak win jgn tamak , dont wait & hope for more gain….
    ini prinsip asas utk apa apa investment pun…. fear & gready is a big disease in investment / bisnes
    http://panjisemarang.blogspot.com

  20. baru check http://www.bnm.gov.my/documents/2012/20121030_FCA_bm.pdf

    Berdasarkan maklumat yang diterima oleh BNM, di bawah ialah senarai syarikat dan laman sesawang yang telah dikenal pasti tidak diberikan
    kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang dan peraturan berkaitan yang ditadbir oleh BNM: RGCX no 60…nasib baik kawan saya ajak bincang before join…selamat…. tima kasih untuk maklumat :)

    • salam, mana dia barisan hadapan leader VGMC yang sedang MERUDUM ni, hari tu sound kat anti vgmc kaw-kaw, sekarang apa citer? call tak angkat, yang dapat sms marilah join company baru ni untung besar nih , haaatuiiii

  21. Whatever it is, RGCX is belong to Muhd Azrainuddin bin Zainal & Nur Ezdiani Binti Baharoddin.

  22. VGMC dah scam tak lagi bayar dividen …ceritanya sama macam swisscash dulu ….ramai kena tipu …STRATEGI utk IPO adalah tipu tu …sebenarnya itu adalah FASA Penipuan selanjutnya untuk kaut duit orang ramai lagi tu….

  23. based dia rgcx…. platform dia open… ko duit kecik trade egta ko banyak ko wat la forex…. tapi kalu takut lost.. men la gold… sebab xda swap….bangang la.. sial la.. celaka la…. x ptut kot guna perkataan tu….. bagi aku.. simple jea.. jgn terppengaruh dgn ckp org.. pg tgk sendiri… xkan jgn buat.. ada sebabnya bank negara ambush…. baik meniaga kecil2… untung rugi sendiri rasa… jgn cepat nak kaya kalau termakan ckp org….. meniaga lagi bagus… pkir apa kelebihan korang dan guna utk jana pendapatan.. jgn menyusahkan org…. simple jea,,,

  24. Saya Rasa org melayu Kita Ni Ada Perasaan tamak cepat nak kaya.tu lah tak Kisah duit tu halal ke haram puncanya.beberapa ustaz pun Ada bagi maklumat vgmc Ni haram,tapi masih byk org melayu Kita Ni mask sebab nak kaya cepat.itulah org melayu bila kaya boleh menunjuk tukar
    Kereta baru,rmh baru Dan……..terima kasih buat hanez memberi maklumat kepada semua

  25. Apa jua pelaburan di internate atau apa2 skim sememagnya tdk bertahan lama ia spt bermusim dn ‘ money game’ bg org yg pakar dlm bidang maketing plan.. hati2 bila melabur sbb kwn dh bnyk kali ‘terkena’.. dptkn info dr BNM/SSM utk maklumat lanjut..wslm..

  26. kehkeh cte lebat2 psal hkum muamlat la apa la.. bank2 kt mlysia xde 1 stu pn yg btul ikut hkum tu..ko xnk check?lawak2.. ko jelas dpn mata ko kaburkan.. yg kabur ko terangkan.. sampah gler..

  27. Magnificent site. A great deal of handy details below. We are transmitting the item to a couple good friends ans also discussing within delightful. Not to mention, appreciate it on your work!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge