11 SEBAB Mengapa Kita Semua Perlu Simpan Emas

~MENGAPA ANDA DAN SAYA PERLU MENYIMPAN EMAS? ~

 

1. Keselamatan (Security)

Wang yang disimpan di bank akan hilang secara perlahan-lahan dek caj-caj pengurusan bank, caj kad debit dan sebagainya. Malah sekiranya, akaun simpanan anda dorman atau tidak aktif, bank mungkin akan memotong beberapa ringgit dari akaun antara RM10-RM30 dan berkemungkinan wang simpanan anda akan terus lesap sepenuhnya apabila pihak bank mengambil tindakan untuk menutup terus akaun tersebut. Simpanan emas anda walaubagaimanapun sama sekali selamat dari caj-caj dan kemungkinan yang berlaku seperti wang kertas kerana ia adalah milik mutlak dan peribadi.

 

2. Perlindungan (Protection)

Simpanan dalam bentuk wang fiat kertas akan sentiasa dimamah inflasi setiap hari tetapi tidak pada emas. Nilai emas anda akan sentiasa meningkat. Anda tidak akan hilang kekayaan jika menyimpan emas.

 

3. Mudah Dicairkan (High Liquidity)

Pelaburan dalam saham, hartanah, properti, kenderaan, bon, barang antik, artifak, lukisan dan sebagainya tidak mudah dicairkan. Ianya mungkin memerlukan masa yang minimum sehari atau lebih untuk ditukarkan kepada duit bagi urusan transaksi urusniaga seharian. Ini kerana permintaan segera ke atasnya adalah terbatas, peminatnya tidak selalu ada dengan memetik jari sahaja, malah nilainya mungkn menyusut akibat caj pengurusan, cukai-cukai, upah broker, inflasi, dan pelbagai caj lagi. Untungnya, apabila anda ada emas, dengan mudah anda boleh mencairkannya di mana-mana sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia sekali pun. Terdapat permintaan yang sangat tinggi terhadap emas di mana-mana. Kedai-kedai emas, institusi pajakan, peminat-peminat emas, pengumpul koleksi emas, wakil-wakil bank tertentu, dan mana-mana ejen Jongkong Emas dan ramai lagi. =)

 

4. Menguntungkan (Profitable)

Keuntungan dari simpanan emas sesungguhnya tidak perlu diperdebatkan lagi. Ini kerana, tidak ada pelaburan lain, yang cukup selamat dan kurang risikonya, tetapi mampu memberikan pulangan yang sangat lumayan setiap tahun. Pelaburan emas secara puratanya memberikan antara 15 – 35% kadar keuntungan setahun bergantung kepada spread emas yang anda beli.

gold 1

 

5. Mudah Dipindahkan (Portable)

Sekiranya anda ingin memindahkan wang kertas RM160,000 dari satu tempat ke tempat yang lain, sudah tentu anda akan memerlukan satu beg yang besar untuk mengisinya. Biasanya dipaparkan dalam drama-drama atau filem, pertukaran barang dan wang dalam jumlah yang banyak dilakukan, dengan meletakkan duit tersebut dalam sebuah ‘briefcase’. Sungguh mencurigakan dan tinggi kebarangkalian untuk anda diragut atau dirompak bukan?! Namun, jika anda membawa RM160k dalam bentuk emas, iaitu 1kg jongkong emas, anda mungkin meletakkannya dalam poket anda sahaja tanpa orang menyedarinya ke sana sini dengan selamat.

 

6. Tahan Lama (Durable)

Rumah, kedai, bangunan, hartanah, kereta, surat-surat berharga, lukisan seni, wang kertas dan sebagainya akan mudah terbakar, terendam air atau musnah dalam bencana alam dengan begitu sahaja. Dengan itu, nilainya juga akan hilang sama sekali. Sebaliknya, emas yang tahan terhadap segala keadaan cuaca, anti karat, air bahkan api sekalipun hanya melebur sahaja pada suhu yang tinggi (di atas 1083 darjah celcius), emas tetap logam mulia dan tetap bernilai hanya bentuknya saja berubah setelah kembali sejuk dan mengeras. Nilainya emas terus ada sampai bila-bila.

 

7. Hak pemilikan dan Pengelolaan sendiri (Ownership & Stewardship)

Anda beli emas, anda dapat emas, anda pegang emas, anda simpan emas dan anda yang menguruskan segalanya. Bukan pihak lain atau pihak ketiga. Sama ada anda menyimpannya di rumah atau di peti simpanan (safety deposit), tiada siapa yang mampu menghalang diri anda sendiri untuk mengambilnya apabila perlu. Sekiranya anda ingin memajak atau menjualnya, bagi mendapatkan wang, bila-bila masa sahaja boleh dilaksanakan. Namun, sekiranya aset anda dalam bentuk yang lain, ianya mungkin mengambil masa yang lama, mungkin 10 hari bekerja, walaupun dalam keadaan kecemasan, di saat anda memerlukan, kerana ianya tidak mudah dicairkan. Lihat sahaja pada tabung insurans atau tabung KWSP anda sendiri sebagai contoh, agak sukar untuk mengeluarkannya, walaupun ianya untuk pembiayaan ahli keluarga anda yang sedang tenat memerlukan kos pembedahan atau rawatan yang segera. Pelbagai prosedur perlu diikuti. Kemungkinan besar, ada yang meninggal terlebih dahulu, nauzubillah.

 

8. Sangat peribadi (Total Privacy)

Aset dalam bentuk properti yang lain seperti akaun simpanan bank, amanah saham, bon, saham, insurans, rumah, bangunan, tanah, dan sebagainya, malah akaun simpanan emas akan dapat diketahui, dikesan, direkod dan dinilai oleh pihak lain. Pihak BNM, jabatan audit negara, SPRM, LHDN dan pelbagai agensi lagi mampu mendapatkan jumlah kekayaan sebenar seseorang itu melalui pelbagai cara. Tambahan pula, di era digital money dan jaringan jalur lebar ini, semuanya hanya beberapa saat sahaja. Maka, dengan itu, gerakan freemason dan sistem kewangan yahudi yang sememangnya ingin memerhati dan mengawal ekonomi setiap individu di dunia ini adalah satu matlamat yang telah tercapai. Dengan mengenakan tekanan ekonomi yang hebat bagi melemahkan gerakan penentang mereka menjadi satu perkara yang sangat mudah bagi mereka yang sedia ada mengawal bank-bank pusat dunia, IMF dan Federal Reserve. Maybank Gold Saving Passbook Account (GSPA). Walaupun spread yang kecil, tetapi, anda tidak boleh melihat, pegang atau memajaknya. Public Bank Gold Investment Account (GIA) merupakan produk yang sama seperti Maybank GSPA. Tidak boleh dijual pada bila-bila masa yang anda mahu. Dan sebagai orang Islam,ada banyak keraguan yang membuatkan semakin ramai orang Islam tidak lagi membeli emas secara akaun simpanan.

Namun, pemilikan emas anda adalah suatu yang peribadi. Jumlah kekayaan anda, hanya anda sahaja yang tahu. Berapa gram atau kilogram emas yang anda miliki bukanlah pengetahuan umum, kerana komoditi emas adalah logam pemilikan bebas. Tiada undang-undang yang melarang anda untuk memilikinya seberapa banyak mana sekalipun. Jadi tidak ada siapa yang tahu jumlah sebenar gram yang anda simpan, apatah lagi pihak bank dan kerajaan, kecuali anda menceritakannya pada umum.

 

9. Risiko rendah (Low Risk)

Dalam jangkamasa panjang, boleh dikatakan risiko melabur dalam emas adalah sangat kecil dan langsung tiada. Anda mungkin hanya perlu membiayai caj simpanan di safety deposit box sahaja sebagai beban tahunan. Memanglah ada masa dan ketika harga emas jatuh sedikit pada jangkamasa pendek dan sederhana, namun, jika dilihat pada rekod, harga emas setiap tahun tidak pernah jatuh, malah melonjak ke paras harga yang lebih tinggi. Tahun ini sahaja, emas telah mencatatkan kenaikan untuk lebih 34%. Jadi risikonya hanya melibatkan sama ada kehilangan, kecurian atau rompakan sahaja, di mana kebarangkaliannya adalah sangat kecil.

p.s: risiko rompakan terhadap apa benda dan aset kita sekalipun adalah perkara yang tidak boleh diketepikan. Begitu juga wang kertas yang tambahan pula terdedah pada risiko terbakar, bencana alam dan sebagainya.

 

10. Bebas Cukai & Caj Pengurusan (Tax & Admin Free)

Aset hartanah, saham, bon, bangunan dan lainnya akan dibebankan dengan pelbagai cukai dan caj pengurusan rutin. Cukai pintu, pendapatan, perkhidmatan, perniagaan dan banyak lagi. Jadi, semakin banyak aset anda, maka semakin tinggi pula kos pembiayaan yang yang membebani kewangan anda. Itu belum dikira kos baik pulih, kos ‘maintenance’, penyusutan nilai harta dan juga kos-kos biaya yang tak terduga. Namun tidak pada Emas, “If you choose fine gold, fee become free..!”. Pemilikan aset seperti hartanah adalah wajib dikenakan cukai dan sekiranya anda tidak menjelaskannya, tindakan undang-undang seperti kompoun, penyitaan, pindahmilik atau dipenjarakan mungkin terjadi.

 

11. Keindahan dan Kebanggaan (Beauty & Pride)

Kilauan kuning keemasan telah mewarnai sejarah umat manusia, sebagai lambang kemakmuran, kejayaan, kekayaan, kehormatan, kemurnian dan keindahan yang bernilai seni tinggi pada berbagai bentuk perhiasan, artifak, syiling, jongkong, peralatan dan perlengkapan yang dapat dijadikan sebagai collector items. Dengan memiliki emas, anda akan dapat menikmati sendiri aset dan pemilikan sendiri yang mutlak dengan rasa bangga dan puas. Aset ini kemudiannya dapat diwariskan pula. Jadi, sudah berminat untuk memulakan simpanan emas?? =)

*****************************************************

Masih ragu-ragu dengan simpanan emas,pelaburan emas dan bisnes emas yang sebenar?

Dapatkan Panduan Percuma dan Ebook di sini — > http://ebookemas.com/

 

TERKINI !!

 

Anda layak mendapat Bonus terbaru pembeli ebook iaitu 97 Ebook Bahasa Melayu tentang Pemasaran dan Bisnes Online

 

ebook promosi new 1 Promosi Barang Kemas Sempena Aidilfitri

 

* 8 bonus + 1 BONUS TERKINI = 9 BONUS

Apa bonus yang anda dapat ?

KHAS buat pembeli Ebook Belajar Ilmu Emas dalam 10 Bab:Panduan Terkini Simpanan,Pelaburan dan Bisnes Emas 2013 :-

#Bonus no 1
Rahsia spread + Teknik Kutu /Ansuran Emas (individu dan kumpulan-bagaimana nak menjana keuntungan dgn kutu emas (bimbingan melalui ebook secara ringkas,group coaching untuk lebih detail)

#Bonus no 2
Setiap pembeli ebook akan dimasukkan ke sebuah group khas utk guide anda dan anda blh mendapatkan bimbingan dari sy secara esklusif + nota dan pelbagai lampiran

#Bonus no 3 :
13 artikel terbaik tentang emas yang MESTI anda baca

#Bonus no 4
Bimbingan esklusif di group khas utk support pembeli ebook selama 6 bulan

#Bonus no 5
Power point seminar emas (3 slide)
1-Simpanan emas
2-Celik emas bersama GCP
3-Pengurusan kewangan

#Bonus no 6
Tools marketing untuk pengedar secara online di support group@fb

#Bonus no 7
Power point training dealer ( 1 slide)

#Bonus no 8
Rakaman radio tentang emas sebanyak 3 Siri

#Bonus no 9
97 Ebook Bahasa Melayu tentang Bisnes dan Pemasaran Online

 

LAPORAN PERCUMA !!

Anda turut mendapat 6 laporan percuma yang esklusif
bg yang dah beli ebook tapi belum download,blh download
yang belum dapatkan ebook,boleh dapatkan sementara masih dibuka jualannya

1.Rahsia di Sebalik Gold bar 1gram: Bagaimana cara menjana keuntungan dengan modal yang kecil

 


2. Teknik Simpanan Emas dan Tip Mendorong Orang lain Celik Emas

 


3. Panduan Mudah Bisnes di internet

 


4. Buku Panduan khas untuk pengedar emas


5. Buku Panduan Khas untuk newbies

Dan LAPORAN PERCUMA TERKINI ialah RAHSIA saya menguruskan masa :

6. Teknik Terhebat Pengurusan Masa yang Terbukti Berkesan
Isi Kandungan :

-Kongsi Pengalaman
-11 Tip ke Arah Pengurusan Masa yang Berkesan
-5 Sebab Kita Perlu Pengurusan Masa
-Bagaimana Saya Menguruskan Masa + 5 Tip untuk bermula
– 2 Tip Pantas
-Tip dari Pakar
-Mengurus Masa dari Perspektif Islam

BERTINDAKLAH SEKARANG!

Layari : http://ebookemas.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge