Penggunaan Dinar Emas

Cetak Emel

Dinar boleh digunakan sebagai:

1. Penyimpan kekayaan
2. Untuk membayar zakat
3. Untuk membayar mas kahwin
4. Sebagai hadiah
5. Sebagai medium pertukaran yang sah bagi urusan jual beli.

publicdinar1_clip_image001_0001.gif
Dinar sebagai penyimpan kekayaan.
Masyarakat di seluruh dunia mengiktiraf emas sebagai simbol kekayaan, kekuasaan dan kecantikan. Emas mempunyai nilai intrinsiknya yang tersendiri dan nilainya tidak mungkin menjadi sifar. Selain itu, sifatnya yang cantik, sukar ditemui dan unik menyebabkan manusia menghargai emas.
Sejarah membuktikan bahawa emas merupakan penyimpan nilai terunggul apabila wang kertas mengalami kemerosotan nilai.
Dengan menyimpan sebahagian daripada aset anda di dalam bentuk emas, anda mempunyai insurans untuk melindungi kekayaan anda.

publicdinar1_clip_image007.jpg
Untuk membayar zakat.
Sejak awal lagi, zakat dibayar menggunakan dinar dan dirham. Pembayaran zakat tidak pernah menggunakan wang kertas sehinggalah kejatuhan kerajaan Uthmaniyah.

Ini kerana zakat perlu dibayar menggunakan aset yang nyata, di dalam Bahasa Arab dipanggil “ain”. Zakat tidak boleh dibayar dengan janji untuk membayar (atau hutang, di dalam bahasa Arab dipanggil “dayn”.

Dinar dan dirham adalah termasuk dalam kategori ‘ain’ manakala wang kertas pula termasuk di dalam kategori ‘dayn’.

Wang kertas dipanggil ‘fulus’ kerana ia hanya mewakili wang dan ia tidak mempunyai nilai sebagai barangan.

Oleh yang demikian, adalah penting bagi umat Islam untuk beralih kepada dinar dan dirham sebagai medium pembayaran zakat.

Sumber:
1. http://www.mezquitadegranada.com/zakat/index.html

publicdinar1_clip_image009.jpg
Untuk membayar mas kahwin.
Mas kahwin ialah dibayar oleh seorang suami kepada bakal isterinya. Ianya dibayar kepada isteri sebagai tanda menghormatinya dan juga menunjukkan kesungguhan mengahwininya seta tidak sewenang-wenangnya memasuki kontrak perkahwinan tanpa rasa tanggungjawab di pihaknya.

Di Malaysia misalnya, salah seorang artis popular yang menggunakan dinar sebagai mas kahwin ialah M Nasir ketika berkahwin dengan Marlia Musa. Mas kahwin mereka ialah 13 dinar.

Maklumat lanjut boleh diperoleh di sini:
http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2000&dt=0903&pub=utusan_malaysia&sec=hiburan&pg=et_02.htm&arc=hive&arc=hive

publicdinar1_clip_image011.jpg
Dinar sebagai hadiah.
Memandangkan emas mempunyai sifat cantik, sukar diperoleh dan mempunyai nilai intrinsiknya yang tersendiri, ia amat sesuai diberikan sebagai hadiah. Ini kerana emas begitu dihargai oleh manusia. Sebab itu kita boleh lihat generasi tua mewariskan barangan kemas kepada generasi muda, contohnya subang, rantai, gelang cincin dan sebagainya.

publicdinar1_clip_image013.jpg
Sebagai medium pertukaran yang sah bagi urusan jual beli.
Emas ialah wang yang terunggul. Kenapa? Kerana ia memenuhi ciri-ciri sebagai wang. Ianya sukar diperoleh, cantik, mudah dibahagikan, mudah dibawa, diterima oleh seluruh manusia dan tidak boleh dimusnahkan.

Sejak 3000 tahun emas telah digunakan sebagai wang oleh manusia (syiling emas pertama ditempa di Lydia kira-kira 700 tahun SM). Fungsi emas yang utama telah dikenal pasti sebagai medium pertukaran yang unggul. Sejarah wang kertas dan logam murah yang tidak disandarkan kepada emas dan perak cuma bermula kira-kira 4o tahun (1970 sehingga sekarang)

Sumber:
1. http://www.the-privateer.com/gold1.html
2.  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_money
3.  http://www.onlygold.com/tutorialpages/HistoryFS.htm

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge