Sembang-sembang emas :Beli emas maya,apa hukumnya?

Soalan :

askum sy nk tanya…psal status KEHALALAN akaun emas Maybank dan Public Gold ( GIA ) tu…adakah ianya halal dari segi syarak coz ada mengatakan bahawa ianya tak patuh syariah disebabkan tak de nya emas fiikal utk kita lihat apabila kita beli emas tu…minta penjelasan lanjut…..

Komen/hujah :

– Untuk menjawab soalan saudara dari sudut syariah eloklah kita rujuk ke website ini. Semoga ianya jelas untuk saudara:) http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/764-hukum-akaun-pelaburan-emas-di-bank-malaysia.html

– sy ada gak wat investment dlm Public Mutual Islamic long term investment katakan..tapi sbg protection drp inflation n pelindung harta sy tu yg sy involved dlm silver/dirham n emas ni..he3

– Antara yg menjual beli emas ( fizikal)
Kedai emas….
MAYBANK – Kijang EMAs (bukan Akaun Emas )
Kuwait Finance House ( boleh simpan di bank atau bawa balik)
Dinar dan Dirham Kelate
Dinar dan Dirham Perak
PUBLIC GOLD..

perlu di ingatkan .. Beli Emas mesti mengikut harga atas EMAS tuh..
x boleh hutang atau bayar separuh… (beli emas 100g dapat 300g)..

yang penting ada akan jual beli.. (camner nak akad jika berhutang)

-nk tau halal atau tidak akaun emas tu , tgk kehadiran fizikal emas , klu emasnya wujud dan ikut harga semasa ,urusniaga sah mengikut islam .. klu x der, faham2 je la.. kita x bole berusniaga/ melabur pd benda yg x pasti..

-xpasti gharar syubhah~xharam tp dh dkt2 tu..

-Nak komen sikit..saya pernah buat akaun pelaburan emas maybank..kat situ,kita kena beli minima 5g emas, dlm buku akaun, dia tak tulis nilai emas,dia tulis berapa berat emas yang kita beli.yg tak bestnya..beli emas,dapat buku. Lagi 1, bila jual balik(saya tutup akaun),nilai emas masa tu 1g=rm200,tapi saya dapat rm173 sahaja untuk 1 gram..so,,renung2kanlah ya,pelaburan yg mana 1 lagi untung kawan2…

-kononnye duk dlm bank “selamat”

-ok so skng ni secara kesimpulannya…adakah akaun emas public bank halal??? seperti yg dinyatakan td emas tu kita mesti lihat dan nampak tapi klu akaun emas selalunya emas tu kita ‘nampak’ berat ems yg kita beli jer….so secara kesimpulannya..adakah akaun pelaburan emas halal ?? makin confiuse ni…..

-hALAL KE TAK BUKAN KITA YG TENTUKAN.. majlis FATWA,,
TAPI ATAS ILMU YG DIKONGSI .. DISYORKAN TAK YAH JOIN LA…
BELI EMAS FIZIKAL…

-kalau anda rasa was2,baik jangan buat,melabur je kat pelaburan emas fizikal.kalau fulus tak cukup untuk melabur 20k,melabur la 1 dinar dulu..tak payah nak pening2 kan kepala..banyak benda lain yg nak difikirkan..simple, kan?

-beli emas dpt emas..apa barang beli emas dpt buku…ngee~

-hukum pembelian emas mengikut 4 mazhab……beli emas mesti dapat emas fizikal….full Stop paham ini dah le…tak payah pikir benda lain…

-cuba beli nasik ayam orang bagi kertas yg tulis nasik ayam…apa macam?sedap ke makan kertas?

-akad beli emas..mesti dapat emas,…..kalau dijanjikan pulangan dalam emas..mesti emas tue ada dan disahkan sebagai hak anda…jika lain dari ini..ianya HARAM….

-tapi kalau nak main juga…silakan…makan sendiri..simpan sendiri..masuk kubur jawab le sendiri…kena hukum dengan Allah pun sendiri….

-dan akhir sekali…jika was-2…itu dinamakan shubhah…nabi berkata…orang yg dekati shubhah, dia pasti akan dekati haram…lebih afdal dan alim ditinggalkan

Leave a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge