Potensi pelaburan emas vs perak

Jika seseorang ingin memelihara kekayaan mereka harus membeli emas atau perak? Mana yang merupakan pelaburan terbaik atau multiplier(pengganda) atau faktor-faktor lain yang berpotensi atau berada dalam pilihan antara kedua-dua yang  lebih penting?Banyak sungguh atau..:)

Kebanyakan orang yang saya temui mengatakan  mereka ingin membeli perak kerana  mempunyai lebih besar pengganda (multiplier)daripada emas atau potensi pelaburan yang lebih baik. Mereka mendakwa perak mempunyai multiplier dari 11 ke 1, sedangkan emas hanya akan berkembang biak pada tahap 5 hingga 1.

Tidak diragukan lagi apa yang mereka katakan mempunyai beberapa kesahihan, yang perak akan mengungguli emas dalam jangka panjang. Dan ketika dolar akhirnya runtuh dan menjadi tidak berguna, perak dan nilai emas akan mencari tempat peristirahatan terakhir mereka disebabkan  bekalan seluruh dunia dan permintaan. Sebagai contoh, dengan menggunakan nombor sewenang-wenangnya sebesar $ 10 per ounce untuk perak dan $ 600 per ons untuk emas, perak dengan mudah bisa mencapai $ 110 per ounce ($ 10 per kali ons 11 = $ 110) dan emas dengan mudah boleh mencapai $ 3,000 ($ 600 pada kali ons 5 = $ 3,000 ).

Selain perak mempunyai potensi yang lebih besar sebagai pengganda atau pelaburan daripada emas, ramai orang memberi alasan  untuk membeli perak kerana permintaan industri yang jauh lebih besar untuk perak daripada emas.

Di sisi lain, jika anda mempunyai sedikit kemampuan kewangan yang baik, anda perlu menambah sebahagian besar kepada emas. Emas lebih praktikal jika anda ke luar negara selain ia boleh dipajakkan apabila keadaan terdesak.Sebagaimana sejarah mengajar kita, banyak orang yang lari dari negara mereka membawa emas,bukan wang mereka kerana emas diterima di seluruh dunia.Emas juga lebih mudah untuk dicairkan jika memerlukan tunai.

Kesimpulannya,sebelum simpan perak,lebih baik jika anda telah menyimpan emas dahulu.Kemudian boleh dipelbagaikan kepada perak.Perak juga dikatakan menjadi pilihan pelabur kerana harganya yang masih mampu dimiliki kebanyakan orang berbanding emas.Ini kerana tanggapan bahawa emas sentiasa mahal.Akhrinya orang yang menunggu harga emas murah tidak akan membeli akhirnya atau membeli pada harga yang lebih mahal lagi.Pada pandangan saya,perak memberi pilihan kepada mereka yang mempunyai bajet yang kecil dan untuk kepelbagaian pelaburan.Saya sendiri memulakan simpanan perak setelah berpuas hati dengan simpanan emas yang telah saya miliki.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge